Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Sírás: Hagyjuk? Ne hagyjuk? Mit csináljunk?

Pillpintu.hu
2019.06.10 20:08
Sírás: Hagyjuk? Ne hagyjuk? Mit csináljunk?

Ezen a héten egy igazán fontos és jelentős témával foglalkozunk. Valószínűleg mindenki találkozott már azokkal az elméletekkel, miszerint "hagyni kell sírni a babát, mert ettől erősödik a tüdeje", meg amúgy is, "ne gondolja már azt, hogy minden körülötte forog!", "Milyen elkényeztetett gyerek lesz belőle..." Ám valójában ez a hozzáállás közel sem helyes és célravezető.

Ezen a héten egy igazán fontos és jelentős témával foglalkozunk. Valószínűleg mindenki találkozott már azokkal az elméletekkel, miszerint "hagyni kell sírni a babát, mert ettől erősödik a tüdeje", meg amúgy is, "ne gondolja már azt, hogy minden körülötte forog!", "Milyen elkényeztetett gyerek lesz belőle..." Ám valójában ez a hozzáállás közel sem helyes és célravezető. Eheti cikkünkben a sírásra való szülői reakció hatásairól fogunk szót ejteni. 

Az ember jelleme már születésétől kezdve formálódik. Természetesen sok tulajdonságunk öröklött, de a környezetnek legalább ugyan ekkora hatása van ránk. 

Volt már veled olyan, hogy valamilyen törekvésedre, erőfeszítésedre a környezeted nem úgy reagált, ahogy te legbelül elvártad volna, így végül inkább hagytad az egészet és legközelebb nem is próbálkoztál? Pontosan ez történik akkor, mikor a baba sírására nem reagál a környezete. De nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben.

Az újszülött gyermeknek a sírás a legfőbb kommunikációs eszköze, nem tudja máshogy kifejezni negatív érzelmeit, érzéseit csak sírással. Ha őt nyomja a pelus, nem tudja elmondani sem megigazítani, ha a lábujjára tekeredett egy hajszál, nem tudja leszedni magának, ha éhes, nem tud kimenni a hűtőhöz, hogy valami harapnivaló után nézzen. Problémáit sírással próbálja tudtunkra adni. Ezen problémák megoldása, a mi feladatunk! Ha a baba sír, mi pedig nem reagálunk rá, azzal azt fejezzük ki számára, hogy egyfelől a problémája nem olyan fontos, hogy törődjünk vele, másfelől "segélykérése" nem elég hatásos ahhoz, hogy ez környezetéből reakciót váltson ki. Ezek a benyomások már csecsemő korban formálják a gyermek jellemét.

Emellett a szülő sírásra való reakciója befolyásolja a gyermek kötődését, ezáltal a bizalmát is. Ahhoz hogy ennek összefüggését megértsük, következzen pár tudnivaló a kötődésről és bizalomról. 

A kötődés alapja az úgynevezett "ősbizalom", mely azt jelenti, hogy a gyermek tudja, hogy van az életében biztos pont, megtapasztalja, hogy igényeire reagálnak, problémáinak megoldására törekednek, tehát a kötődés alapját a szülő, gondozó érzékenysége és válaszkészsége határozza meg. A kötődési viselkedéssel a gyermek célja nem az anya, mint "tárgy" birtoklása, hanem egy biztonságos, közelségre alapuló állapot létrehozása. Ennek sikerességét a szülő által adott válaszok befolyásolják. Ezen fajta tapasztalatoknak nagyobb súlya van, mint elsőre gondolnánk, ugyanis egész életet elkísérő jellemvonások alakulnak ki ebben a korai időszakban. A szülővel, gondviselővel kialakított kapcsolatok egész életen át meghatározóak lehetnek a gyermek további kapcsolataira is. 

Alapvetően négyféle kötődési típust különböztetünk meg. 

 • Biztonságos kötődő - A gyermekek 60-65%-a tartozik ebbe a csoportba. 
  Ezekre a gyermekekre a nyugodt játék, az anyával tartott folyamatos kapcsolatra való igény jellemző. Az esetleges elváláskor nyugtalanok, újratalálkozáskor keresik az anya közelségét, interakcióba szeretnének lépni vele. Az édesanya jelenléte megnyugtatja őket. 
  Ahogy neve is mutatja, ez a kötődési forma a gyermek biztonságérzetének kialakulására alapszik, azaz azoknál a gyermekeknél jellemző, akik tudják, hogy bátran fordulhatnak szüleikhez problémáikkal, nyitottak lehetnek a környezetük felfedezésre, hisz szüleik bármikor, bármitől megvédik őket, ott lesznek mellettük egy adott, szükséges pillanatban. 
  A csecsemő sírására adott, megfelelő szülői reakció ezt a fajta biztonságos, bizalmas kötődést segítik elő. 
  A biztonságos kötődésű gyermekekre a későbbi éveikben (is) jellemző lesz önbizalom, az autonómia és az "énhatékonyság" érzése. Problémamegoldásukra jellemző lesz az aktivitás és a gyakorlatorientáltság, illetve viselkedésükre a kiegyensúlyozottság, nyugodt és aktív felfedező tevékenységek.

 • Bizonytalan elkerülő - A gyermekek 20%-a tartozik ebbe a csoportba.
  A bizonytalan elkerülő kötődésű gyermekre jellemző, hogy a szülő, gondozó jelenlétében nyugodtan játszik, azonban kérdései, kérései gyakorlati jellegű probléma megoldására irányulnak és nem érzelmi tartalmúak. Ezekre a gyermekekre továbbá jellemző, hogy a szülőtől való elválás nem- vagy alig kavarja fel őket, az újra találkozás nem vált ki különösebb interakciót belőlük, nem keresik a szülő közelségét, sőt esetenként még el is fordulnak a szülőtől, gondozótól. A szülő által kezdeményezett közelséget nem akarja fenntartani a gyermek. Gyakori, hogy "idegen" is meg tudja nyugtatni őket, akár szorosabb kötődés alakulhat ki, mint a szülővel. 
  A bizonytalan elkerülő kötődés kiváltó oka az, hogy a gyermek kéréseire (jelen esetben a sírásra) a szülő nem megfelelően- vagy nem reagál, ez a gyermeknek sorozatos csalódásokat okoz, a csalódások elhárítása érdekében pedig a gyermek leválással reagál. Emellett a bizonytalan kötődés kialakulásának oka lehet még a szülő, gondozó kiszámíthatatlan, következetlen, szülő igényeiből kiinduló viselkedés gyakorlása. 
  Ezekre a gyermekekre a későbbiekben úgynevezett deaktiváló stratégia lesz jellemző, azaz kerülik a negatív helyzeteket, nehezen tudják megoldani azokat. Az egész jellemüket a bizonytalanság hathatja át, mind személyükben, mind társadalmi életükben. Továbbá jellemző még a nyugtalanság, szorongás, kevés felfedező tevékenység. 

 • Bizonytalan-ambivalensek (szorongó-ellenálló) - A gyermekek 10%-a tartozik ebbe a csoportba.
  A bizonytalan ellenálló kötődésű gyermekek újra és újra próbálják felkelteni szüleik figyelmét, keresik a közelséget, azonban elvárásaik folyamatosan kudarcba fulladnak, csalódás éri őket. A gyermekben ez a tehetetlenség érzését kelti, a tehetetlenség pedig dühöt vált ki a gyermekből. Ez a viselkedés azt célozza, hogy a szülő, gondozó a gyermekre figyeljen. Lényegében az elutasító, "szeretetlen" nevelés a bizonytalan kötődés kiváltó oka.  
  A szülővel való kapcsolatot jellemzi, hogy a szülő jelenlétében feszült a gyermek, azonban az elválás is nagyon felzaklatja, de a biztonságos kötődő gyermekkel ellentétben, az újratalálkozás sem nyugtatja meg a gyermeket. Legtöbbször a közelségkeresésnek és elutasításnak ambivalenciája, ellentéte mutatkozik meg a bizonytalan kötődésű gyermekek viselkedésében, pl. üti az anyát, miközben öleli is. 
  Ahogy az elnevezés is jelzi, későbbiekben ezeknél a gyermekeknél állandósul a szorongás, függés és tehetetlenség érzése.

 • Zavarodott (dezorganizált) kötődés
  Ez a típus sokszor a bántalmazott, elhanyagolt gyermekeknél alakul ki. Jellemzője a zavart, koordinálatlan, ellentmondásos viselkedés, gyakori a "lefagyás", megmerevedés, illetve a szülőtől való direkt félelem. A többi típushoz hasonlóan, ezek a jellemvonások is kihatnak a személyiségre, egész életen át befolyásolják azt. 

Így, hogy már átlátjuk a különböző kötődési típusokat, azt is láthatjuk, hogy miért is fontos a sírásra (és a gyermek igényeire) adott reakció és mit is jelent az, hogy egész személyiséget befolyásoló jellemvonások múlnak rajta. 

A sírásra adott reakcióink többfélék lehetnek. Természetesen a legjobb és a baba számára legmegnyugtatóbb a testi kontaktus, amit semmi más nem helyettesíthet, azonban próbálkozhatunk azzal, hogy olykor csak verbálisan reagálunk a baba sírására, lehetséges, hogy egy adott szituációban elég az is, hogy hallja a hangunk, hogy tudja, nincs egyedül, ott vagyunk mellette.
Szem előtt kell tartanunk a baba igényeit, ugyanis sokszor valamilyen "panasz" miatt sír és nem feltétlen, vagy nem csak a szülővel történő kontaktus, interakció igénye miatt. Az éhséget, fáradtságot, fájdalmat, diszkomfort érzetet mind-mind sírással fejezi ki a baba. Ezekre pedig oda kell figyelnünk, tennünk annak érdekében, hogy megszüntessük a baba problémáját, hogy adjunk egy visszajelzés csecsemőnknek saját maga hatékonyságáról. Így fogja tudni, hogy máskor is számíthat ránk, fordulhat hozzánk gondjaival.

A hatásos vigasztalás érdekében hangolódjunk rá a babára, figyeljük meg a ritmusát, higgyünk abban, hogy mi ismerjük legjobban gyermekünket. Ez a fajta hozzáállás elősegíti azt, hogy a baba megnyugtatása ne csapjon át görcsös kényszerbe, ugyanis a csecsemő is megérzi állapotunkat, érzelmeinket, esetenként még át is veszi azokat, ezért fontos a türelem és higgadtság.

Fontos, hogy az otthon töltött pelus cserés, szoptatós, vigasztalós napok közé beiktassunk egy-egy alkalmat, mikor kicsit magunkkal foglalkozunk, kikapcsolódunk, legyen szó egy mozifilm megnézéséről, sétáról, sportról, egy kávéról a barátnőkkel vagy csak egy meleg fürdőről...Ehhez kérjünk segítséget az apukától, nagyszülőktől, barátoktól. Ne feledjük, ezek az alkalmak adnak lehetőséget az egyensúly fenntartására, töltenek fel minket, hogy aztán mi magunk is adhassunk! :)