Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Segítség, nem értem a gyermekem!

Pillpintu.hu
2021.04.14 16:18
Segítség, nem értem a gyermekem!

Szülőként mind tudjuk, hogy egy gyermek sokszor kiszámíthatatlan, minden nap képes meglepetéseket okozni. Egyik nap egy angyal, aki mindenben részt vesz, segít, szót fogad, másnap pedig ennek szöges ellentéte. Mi pedig sokszor nem értjük, vajon mi, miért történik...

Szülőként mind tudjuk, hogy egy gyermek sokszor kiszámíthatatlan, minden nap képes meglepetéseket okozni. Egyik nap egy angyal, aki mindenben részt vesz, segít, szót fogad, másnap pedig ennek szöges ellentéte. Mi pedig sokszor nem értjük, vajon mi, miért történik, néha azt érezzük, hogy nem is ismerjük igazán saját gyermekünket. Valóban nehéz is megérteni, mivel felnőtt és gyermek két más világ, más szemlélettel és felfogással.

„Szerintem nem a gyerek a még-tökéletlen felnőtt, hanem a felnőtt a már – tökéletlen gyermek.”

Weöres Sándor

Mit is jelent ez?

Azt, hogy a gyermek nem egy kezdetleges kisember, kinek szintjéhez le kell ereszkednünk. Az Ő „szintjük” nem kevesebb, mint a felnőtteké, egyszerűen csak más, melyet nekünk, felnőtteknek kell megpróbálnunk megérteni, elfogadni és támogatni, ezzel segítve gyermekünknek áthidalni problémáit, nehézségeit.

De milyen is az egymástól eltérő gyermek-felnőtt világ?

Ahhoz, hogy együttműködhess és segíthesd az állandóan változó, néha nehezebb napokat megélő gyermekedet szükséges, hogy ismerd és megértsd működését.

Reális, tárgyi világhoz kötött felnőttként nehéz megérteni a gyermekek különbözőségét és még nehezebb a gyermek fejével gondolkodni és az Ő szemével látni a világot.

A gyermeki világ összetett. Első sorban a gyermek érzékletei, érzelmei által tanul, az érzékszervi tapasztalatok által ismeri meg környezetét. A tanuláshoz fontos, hogy megtapasztalja az Őt körülvevő világot. Hányszor gondoljuk azt, hogy "Ez a gyerek nem ért a szóból, hányszor elmondtam már, mégis megcsinálja..." és igen, valóban "nem ért a szóból", hiába mondjuk el, hogy ne lépj a pocsolyába, mert vizes lesz a cipőd, neki ezek csak üres szavak, nem kötődik hozzá tapasztalás és érzékszervi benyomás, és úgyis bele fog lépni a pocsolyába... majd ha párszor megtapasztalta, milyen rossz, hogy folyik a víz a cipőjéből, legközelebb el fogja kerülni a pocsolyát. Nem mellesleg pocsolyában ugrálni tényleg jó buli, a tiltás helyett inkább gondoskodjunk a megfelelő öltözetről, adjunk a gyermekre egy magas szárú gumicsizmát és esőkabátot és mehet a móka. Ha mi is csatlakozunk a játékhoz, akkor még nagyobb lesz az öröm. :)

Játék a pocsolyában

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindent meg kell vagy meg lehet engedni, ésszerű és biztonságos keretek közt azonban hagyjuk, hogy gyermekünk tapasztalatokat szerezzen és felfedezze a világot.

A gyermek világról alkotott képe leginkább fantáziájának és tapasztalatainak keverékéből születik. A tapasztalati részt az imént részletezett érzékszervi benyomások támogatják, míg a fantázia aktivitását a sok játékkal töltött idő, szabadjáték, kreatív tevékenységek, illetve mesehallgatás (felolvasás által) erősíthetik, melyek a fantázia megmozgatása mellett lehetőséget adnak az ellaborálásra, élmények feldolgozására. Tehát a mindennapok eseményeinek, a tapasztalatok feldolgozásához szükséges megadni a kellő teret, időt és eszközöket.

A gyermekeknek megvannak a maguk lelki sajátosságaik, melyekkel foglalkozni kell. Figyeljünk oda az apró jelekre, ne hagyjuk kérdéseit megválaszolatlanul, felénk fordulását figyelmen kívül. Bármilyen jelentéktelennek is tűnjön számunkra gyermekünk egy-egy problémája vagy félelme, igyekezzünk meglátni azt, hogy neki ez igenis jelentős és fontos! A gyermek lelkivilága, felfogása közel áll a tündérvilághoz, szemléletére az animizmus jellemző, tehát az ő elgondolásában minden tárgynak lelke van, mindent élettel ruház fel, így gyakori a nemlétező vagy irreális dolgoktól való félelem, melyeket a felnőttek hajlamosak komolytalannak vélni. Ha a gyermeknek meggyőződése, hogy Ő szörnyet látott éjszaka, nem mondhatjuk azt, hogy „Jaj, ne butáskodj, szörnyek nem léteznek.”, mert ezzel azt a hatást keltjük, hogy nem hiszünk neki és a problémái nem elég fontosak ahhoz, hogy foglalkozzunk velük. Megfelelő válasz lehet egy ilyen szituációban például az, hogy „Ne aggódj, éjszaka fent leszek és elüldözöm az összes szörnyet.”, majd reggel elmesélheted gyermekednek, hogy mennyire fáradt vagy, mert egész éjszaka szörnyeket üldözted, de most már nincs mitől félnie, mert az összeset elkergetted. Ezután a gyermek is megnyugszik, hogy nincsenek már szörnyek és még a bizalmát is megerősíted magad felé, ráadásul semmivel nem került többe, mint azt mondani, hogy amit Ő gondol, az valótlan és „butaság”. Attól pedig nem kell tartani, hogy hátralevő életében is azt fogja hinni, hogy a szörnyek valóban léteznek, mert ez az időszak el fog múlni és később már nem fogja foglalkoztatni a téma.

A gyermekek ilyen jellegű lelki és szellemi képzeteibe sok esetben a felnőttek bele se gondolnak és nem is hiszik, hogy milyen sokat számít a megfelelő reakció egy adott, a gyermek számára feszültséget, problémát vagy épp izgalmat okozó szituációban. Ez persze nem azért van, mert nem akarunk azonosulni az Ő gondolataival, hanem mert nem is igazán tudunk, vagy legalábbis nem olyan könnyen.

anya és baba

A megfelelő szülői és nevelői hozzáállással segíthesd gyermekednek áthidalni a szakadékot a gyermeki és a felnőttvilág közt, hogy a kicsi életét érő változások a legpozitívabb kimenetelűek lehessenek és ezáltal támogathasd abban, hogy egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt legyen.

A korábban felsorolt szellemi- és lélektani sajátosságok és példák csak töredékei mindannak, melyek egy gyermek mindennapjaiban megjelenhetnek. Minden gyermek más, így sajátosságaik és ezen sajátosságok megfelelő kezelése, támogatása is eltérő. Általánosságban elmondható, hogy a rengeteg türelem és megértés mellett fontos, hogy higgy magadban! Hidd el, hogy Te vagy, ki legjobban ismered a gyermeked és az is Te vagy, aki a legjobbat tudja nyújtani neki. Bízz magadban, légy nyitott és hagyd, hogy gyermeked is bízzon benned!