Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Milyen cumisüveget vegyek?

Pillpintu.hu
2021.04.07 21:07
Milyen cumisüveget vegyek?

Mint tudjuk, rengeteg típusú cumisüveg van a piacon. Valljuk be, nem nehéz elveszni a rengetegben. Ezzel a cikkel igyekszünk Neked segítő kezet nyújtani a cumisüveg vásárlásban.

Mint tudjuk, rengeteg típusú cumisüveg van a piacon. Valljuk be, nem nehéz elveszni a rengetegben. Ezzel a cikkel igyekszünk Neked segítő kezet nyújtani a cumisüveg vásárlásban.

Cumisüveg formája

A különböző márkák, különböző típusú cumisüvegei rengeteg formában elérhetők. Amit fontos figyelembe venni, az az, hogy a kiválasztott cumisüveg minél jobban szétszedhető és ezáltal minél egyszerűbben tisztítható legyen. Persze az is fontos, hogy ne álljon túl sok alkatrészből az adott cumisüveg, mert hiába a praktikus szétszedhetőség, ha utána percekig kell próbálkoznunk az összeszereléssel. Továbbá nem utolsó szempont a széles cumisüvegnyak sem, annak érdekében, hogy könnyedén megtölthető, illetve tisztítható legyen.

Cumisüveg anyaga

Mint tudjuk, vásárolhatunk üvegből- és műanyagból készült cumisüveget is, de nálunk hamarosan már szilikon cumisüveg is kapható lesz.

A műanyag cumisüveg napjainkban igen elterjedt, azonban az üveg cumisüvegnek is megvannak az előnyei. Az üveg cumisüvegeket ugyanis egyszerűbb fertőtleníteni és a használat, illetve tisztítás során nem színeződnek el. Ezeket a cumisüvegek leginkább csecsemő korban ajánlottak, mikor a gyermek még nem iszik önállóan, illetve nem jön-megy cumizás közben, ugyanis annak ellenére, hogy az üveg cumisüvegek igen vastag, tartós és strapabíró üvegből készülnek, mégis törékenyebbek, mint műanyag társaik.

A műanyag cumisüvegekből jóval többet találhatunk a piacon. Ezek ajánlottak idősebb babák, gyermekek számára, akik már önállóan tudják használni. Előnyük, hogy igen tartósak, szinte-hogy törésállóak. Azonban hosszas használat és az ebből adódó sok tisztítás során a műanyag elszíneződhet, karcosodhat.

A BORRN szilikon cumisüveg ötvözi a két típus előnyeit, ugyanis a magas minőségű (orvos- és élelmiszeripari minőségű) szilikonnak köszönhetően a cumisüveg nem foltosodik, kicsiknek és nagyoknak egyaránt biztonságos, nem törik és nem is karcolódik.

Cumisüveg mérete

Láthatjuk, hogy a cumisüvegekből, éppúgy, mint a ruhákból rengeteg féle méret létezik. Márkánként eltérőek a léptékek, de általánosságban elmondható, hogy egy adott márkán és típuson belül 3-4 féle méretet készítenek a gyártók. A csecsemők számára ajánlott az adott cumisüveg típusból a legkisebb űrtartalommal rendelkezőt beszerezni. Később a kisméretű cumisüvegek használhatók víz- vagy gyümölcslé kínálására. Később, ahogy a babád cseperedik érdemes nagyobb űrtartalmú cumisüveget beszerezni, annak érdekében, hogy elegendő táplálékot kínálhass babádnak. A cumisüvegek csomagolásán, illetve a termékleírásban megtalálható az, hogy a gyártó hány hónapos kortól ajánlja az adott terméket a baba számára. Ezek a jelölések csak jelzésértékűek, természetesen mindig figyelembe kell venni a baba fejlettségét, ugyanis lehet, hogy egy 2 hónapos koraszülött kisbabának túl gyors folyású lesz a 2+ hónapos kortól ajánlott cumisüveg.

Etetőcumi mérete

A cumisüveg űrtartalmának növekedésével együtt az etetőcumik is változnak. Minél nagyobb a cumisüveg, annál gyorsabb folyású etetőcumi tartozik hozzá. Természetesen az etetőcumikat a nagyobb márkáknál kivétel nélkül meg tudod vásárolni külön is. A cumisüvegekhez hasonlóan, ezeken is szerepel egy ajánlás, miszerint bizonyos kor (hónap) betöltése után javasolt az adott etetőcumi a babának. Úgy, mint a cumisüvegeknél, az etetőcumiknál is egyénenként eltérők lehetnek az igények, ezt nagyon fontos szem előtt tartani. A különböző korú babáknak ajánlott etetőcumik esetében egyébként a méretük, illetve a lyukacsosságuk változik, ezzel alkalmazkodnak a babák fejlődéséhez.

Etetőcumi anyaga

Az etetőcumi anyaga is fontos kérdés lehet. Az etetőcumik általában szilikonból vagy latexből készülnek. Manapság a szilikon cumik jóval népszerűbbek latex társaikkal szemben. De mégis mit érdemes tudni róluk?

Szilikon:

Előny:

 • Kevésbé allergén
 • Időtálló
 • Higiénikusabb, könnyebben tisztítható
 • Jobban ellenáll a fogzási időszaknak

Hátrány:

 • Keményebb, merevebb anyagú, mint a latex cumik, ezt hátrányként róhatjuk fel, mivel kevésbé természetes hatású. Azonban hozzá kell tenni, hogy a gyártók folyamatosan törekednek a fejlesztésre, ebből kifolyólag manapság már hozzájuthatunk igazán puha és természetes hatású szilikon cumikhoz is. (Pl.: MAM)

Latex:

Előny:

 • Természetes hatású, puha, így előnyösebb a fogaknak
 • Hamarabb felmelegszik
 • Újszülöttek könnyebben elfogadják az anyamellhez hasonló érzés miatt

Hátrány:

 • Allergiás reakciókat válthat ki a latexra érzékeny babáknál, illetve hosszas használat esetén

További jótanácsok:

 • A baba érkezése előtt érdemes beszerezned 2-3 különböző típusú cumisüveget. Ezek egyrész azért fognak majd jól jönni, mert sajnos nincsen biztos recept arra, hogy a babád milyen cumisüveget fog elfogadni. Ha több cumisüveget tudsz neki kínálni, nagyobb az esély arra, hogy valamelyik a kedvencévé vállhat. Lehet szerencsés leszel és a babád nem fog válogatni a cumisüvegek közt, de ekkor se hátrány, ha van több, így tudod őket cserélgetni, esetleg tudsz miből ételt kínálni akkor is, mikor a másik cumisüveg épp nem tiszta, vagy más folyadék van benne.
 • Ma már a legtöbb márka gyárt kólika elleni (más néven anti-colic) cumisüvegeket. Sok-sok kivitel létezik belőlük, de a lényege mindegyiknek azonos, mégpedig az, hogy a cumisüvegből való ivás során kevesebb levegő kerüljön a baba pocakjába, ezáltal csökkentve a hasfájást, bukást, felfúvódást és teltségérzetet. Annak ellenére, hogy az alapvető funkció azonos, a különböző márkák eltérő típusainál a kivitelezés mégis eltérő.
 • Fontos, hogy a cumisüveged márkájával és típusával azonos pót etetőcumis vásárolj annak érdekében, hogy biztos illeszkedjenek egymáshoz.
 • Ha már van sterilizálód, próbálj olyan méretű cumisüveget vásárolni, amely kényelmesen elfér benne.

 

A cumisüveg választással kapcsolatban Pintér Vikivel beszélgettünk, a noelvilaga blog szerzőjével.

Elmesélte nekünk tapasztalatait a különböző márkák cumisüvegeivel és itatópoharaival kapcsolatban.

"A legelső cumisüveget ajándékba kaptuk, amivel egyébként nagyon megvoltam elégedve. Ez egy Philips Avent Classic újszülött készlet egyik darabja volt. A cumisüveg tartalma 125 ml, ami egy újszülöttnek tökéletesen megfelel. Két hónapig használtuk, utána már a nagyobb adag tápszer miatt új cumisüveget szerettem volna nézni.


Szembe jött velem a MAM Anti-Colic 260 ml-es termék. A dobozán nagyon meggyőző érveket olvastam, így meg is vettem. Kezdeném a kialakításával... Az alja le tekerhető műanyag, amibe elhelyezkedik egy gumi. Nekem ez nagyon szimpatikus volt, hiszen sokkal egyszerűbb volt tisztítani, annak ellenére is, hogy szétszedve összesen 6 részből áll. A cumi részét egyből elfogadta a kisfiam, annak ellenére, hogy az előző kerek fejű volt ez pedig lapos.


A következő vásárlásom egy Philips Classic Anti-Colic cumisüveg volt, amit a „bumszli” kialakítása miatt vettem meg és nagyon praktikus volt főleg utazásnál, mert dupla adag elfért benne.


És a kedvenc: Philips Avent Natural termékcsalád. Mivel a kisfiam már egyedül fogja az üveget így abszolút kapóra jött a karcsúsított kialakítás. Az üveg nagyon könnyen tisztítható és a cumi is strapabíró, az éles fogaknak is ellenáll és nem szakad ki.


Víz, illetve gyümölcslé itatásra pedig 3 féle cumisüveget próbáltunk: az első a MAM Trainer itatópohár 4h+, nagyon-nagyon tudom ajánlani, hiszen egyszerű megfogni a két fülnek köszönhetően, ami egyébként később levehető. És ami nekem nagyon fontos szempont volt, az az, hogy cseppmentes legyen és valóban az!


A második cumisüveg a MAM Sports Cup csöpögésmentes itatópohár 12h+, csúszásgátló felületének és hajlított formájának köszönhetően egyszerűvé teszi az ivást a kisgyermekek számára. Ha már nagyobb a baba, akkor a csöpögésgátló szilikon kivehető belőle és kulacsként funkcionál tovább.


A harmadik nagy kedvenc pedig a Philips Avent itatópohár szívószállal 9h+, nagyon egyszerűen rájött a kisfiam a technikára, nem csöpög mivel egyáltalán nem kell megdönteni az üveget."

És végül néhány szó a legismertebb márkákról:

Ismét hangsúlyozzuk, hogy nem tudjuk megmondani, hogy a Te babádnak melyik cumisüveg lesz az ideális, hisz minden baba más és más, de a következők ismeretében talán könnyebb lesz meghozni a döntést!

Philips AVENT

Philips AVENT cumisüveg

A Philips AVENT márka megbízhatóságáról, minőségéről és letisztult desing-áról ismert. Rengetegen szeretik, ugyanis sok, különböző és folyton újuló megoldásokat kínálnak cumisüvegek terén.

A képen balról az első cumisüveg Philips AVENT Natural névre keresztelt, Anti-colic rendszerrel ellátott cumisüvegük egyike. A cumisüveg korszerű, hasfájás csökkentő rendszerrel ellátott. A kétszelepes kivitel csökkenti a hasfájást és a teltségérzetet azáltal, hogy a levegőt a cumisüvegben tartja, így megelőzve, hogy az a baba pocakjába jusson.

A Philips AVENT Natural cumisüveg etetőcumijának széles, mell formájú kialakítása az anyai mell- és mellbimbó érzetét hivatott imitálni, emellett természetes ráharapást tesz lehetővé.

Az etetőcumin lévő szirmok puhává, rugalmassá teszik a cumit, illetve nem engedik összetapadni azt.

A második, Philips Avent Anti-colic AirFree cumisüveg speciális kialakítású. Az etetőcumi tejjel teli marad akkor is, ha a cumisüveg vízszintes helyzetben van. Ennek köszönhetően a baba függőleges helyzetben is ihat. A baba és a szülő számára is kényelmesebb lehet az etetés. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a Philips Avent cumisüveg használata a hasfájás és a nyűgösség csökkenéséhez vezet. Az etetőcumiban található szelep megakadályozza az etetés közben fellépő vákuum kialakulását, emellett az egyedi AirFree szelep eltávolítja a levegőt az etetőcumiból. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően csökken a levegőnyelés és az ebből adód hasfájás, gázképződés, visszaáramlás, bukás.

Az etetőcumi a babák számára kényelmes kialakítású, ismerős érzetű, emellett bordázott felületének köszönhetően nem ragad össze a fala.

A cumisüveg kevés elemből áll, nyaka pedig széles, így tisztítása egyszerű.

A cumisüveg az AirFree szelep nélkül is használható. Az AirFree szelep kompatibilis bármely Philips Avent Anti-colic cumisüveggel.

Az utolsó cumisüveg pedig Philips AVENT Anti-colic névre hallgat. A speciális hasfájás megelőző szelepnek köszönhetően a levegő áramlása szabályozott, a levegő az üvegbe kerül és nem a kicsi pocakjába. Ezáltal a baba kevesebb levegőt nyel, csökken a hasfájása.

A cumisüveg szivárgásmentes. Széles nyaka és kevés eleme megkönnyíti a cumisüveg tisztítását, szerelését. Használaton kívül a cumisüveget rápattintható védőkupak védi a szennyeződésektől.

Az etetőcumi ezesetben is az anyamellhez hasonló érzetű, mozgású és tapintású.

MAM

MAM cumisüveg

A termék praktikus kialakítású, prémium és magas minőségű anyagokból készült. A cumisüveg orvosszakértők és formatervezők közreműködésével került kialakításra, annak érdelében, hogy megfelelő módon támogassa a babák fejlődését.

Az etetőcumi SkinSoft szilikonból készül, melyre jellemző a különleges puhaság és az édesanya melléhez, bőréhez hasonló érzés. Az etetőcumi egyedi, lapos és szimmetrikus formájának köszönhetően tökéletesen illik a babák szájába. Az etetőcumin szellőző nyílás van, mely megakadályozza a cumi behorpadását, illetve segíti a folyadék folyamatos áramlását.

A cumisüveg alja szelepekkel ellátott, mely lehetővé teszi a folyamatos folyadék áramlást a nyugodt ivás érdekébe. A szelepeknek köszönhetően ritkább a kólikás hasfájás, melyet az anyukák 80%-a megerősített.

A cumisüveg tetejét védőkupak védi, mely megakadályozza a kifolyást és megőrzi az etetőcumi higiéniáját. Emellett a védőkupak mérőpohárként is használható.

A cumisüveg önsterilizáló.

Tommee Tippee

Tommee Tippee cumisüveg

A Tommee Tippee Advanced Anti-colic cumisüveg 3 részből álló, egyedi anti-colic rendszerrel rendelkezik, mely lehetővé teszi az optimális levegőelvezetést az etetés közben. A cumisüveg levegőztető csövén keresztül a légbuborékok a folyadékot megkerülve a cumisüveg aljára kerülnek, és nem a baba pocakjába, így az anti-colic rendszernek köszönhetően csökken a hasfájás és a teltségérzet.

A levegőztető cső alján szelep található, mely megakadályozza a cumisüveg tartalmának visszafolyását.

Továbbá a levegőztető cső hőérzékelő indikátorral rendelkezik, mely rózsaszínre változik, ha az étel túl meleg.

Closer to Nature etetőcumival ellátott, melyet szoptató édesanyák és egészségügyi szakemberek közreműködésével fejlesztették ki. A cumi lágy, rugalmas és az anyamellhez hasonló tapintású szilikonból készült, ennek köszönhetően a babák többsége könnyen elfogadja a cumisüveget.

A Tommee Tippee Closer to Nature cumisüveget szintén szoptató édesanyák és egészségügyi szakemberek közreműködésével fejlesztették ki. A cumi ezesetben is az anyamell érzetét kelti, ezáltal könnyebb kombinálni a szoptatást és a cumisüvegből való táplálást. Kis nyílásának köszönhetően egészen újszülött kortól használható.

Érzékeny, hasfájás megelőző szeleppel ellátott. A szelep lehetővé teszi, hogy a levegő a cumisüvegben maradjon, ne jusson a baba pocakjába.

 

BabyOno

BabyOno cumisüveg

A BabyOno cumisüvegeket is érdemes megengedni, melynek etetőcumija az anyamell formáját imitálja, így könnyebben kombinálható a szoptatás és a cumisüvegből való etetés, illetve a szoptatás elhagyásával a baba könnyebben elfogadja a cumisüveget. 

Anti-colic rendszerrel ellátott, így a baba kevesebb levegőt nyel, ezáltal megelőzi a kólikás hasfájás kialakulását.  

Széles szájának köszönhetően könnyen megtölthető, illetve tisztítható. A cumisüveg teste könnyen kézbe fogható még a babák számára is. 

 

NUK

Nuk cumisüveg

A NUK többek közt gyárt üveg cumisüvegeket. A NUK First Choice üveg cumisüveg cumijának anyaga és kialakítása az anyamell formáját és mozgását imitálja. 

NUK Anti-Colic Air rendszerrel (kólika elleni szeleppel) rendelkezik. Szuper érzékeny hasfájás megelőző szelepének köszönhetően a levegő áramlás szabályozott etetés közben, így kevesebb levegőt nyel a baba, ezáltal csökken a hasfájása, teltségérzete. Extra széles kialakítással rendelkezik az egyszerű megtöltés és tisztítás érdekében. 

Használaton kívül a cumisüveget rápattintható védőkupak védi a szennyeződésektől. 

A NUK New Classic cumisüveg szintén Anti-Colic Air rendszerrel ellátott. Ezen cumisüveg esetében a gyártó ötvözte a klasszikus, keskeny cumisüveget a széles üvegnyakkal, így még nagyobb kényelmet biztosítva. Az ívelt forma biztosítja a biztos tartást, széles alsó része pedig a stabilitást. 

Az etetőcumi anyaga és kialakítása az anyamell formáját és mozgását imitálja. 

A NUK Nature Sense cumisüveg anyatejhez, teához és vízhez is alkalmas. A korábban bemutatott típusokhoz hasonlóan, ez a cumis üveg is Anti-Colic Air rendszerrel rendelkezik, megelőzi a kólikás hasfájást. Kialakítása széles, így könnyű tisztítani, megtölteni. 

Viki blogját keresd Facebookon is!