Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Hogyan segítheted a mászás kialakulását már a kezdetektől fogva?

Pillpintu.hu
2021.04.14 16:09
Hogyan segítheted a mászás kialakulását már a kezdetektől fogva?

Fontos, hogy a babád sokat legyen hason. Hason fekve ugyanis új és széles perspektíva nyílik meg előtte, főleg, ha ingergazdag környezet és játékok veszik körül.

Fontos, hogy a babád sokat legyen hason. Hason fekve ugyanis új és széles perspektíva nyílik meg előtte, főleg, ha ingergazdag környezet és játékok veszik körül. (pl. játszószőnyeg)

A környezet iránti érdeklődésének köszönhetően fejét már az első hónapokban is emelgeti, az idő előrehaladtával ezek az emelések egyre hosszabbá, stabilabbá és biztosabbá válnak az izmok megerősödésének köszönhetően. Ezt különböző gyakorlatokkal is segítheted. Például, ha félig ülő, félig fekvő testhelyzetben a mellkasodra helyezed babádat és beszélsz hozzá, rád szeretne figyelni, ezért fejét emelni fogja.

Idő közben a nyak izmaival párhuzamosan a baba hátizmai is megerősödnek, ki tudja magát nyomni az alkarjára, majd a kezére támaszkodva. Ez körülbelül 4-5 hónapos kor körül esedékes.

Ezt követően megkezdődnek a forgás és a kúszás kezdetleges mozzanatai, mint például a hason való körbe-körbe kúszás. Ekkor jó gyakorlat lehet, ha a babád köré kedvelt játékokat teszel, olyan távolságba, hogy éppen elérje azokat. Ez ösztönözni fogja a kúszásra, körbe forgásra.

Végül 7-10 hónapos kora környékére elkezd a babád mászni, melyre az izgalmas játékok továbbra is pozitív hatással lehetnek.