Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Helyes ceruzafogás és ceruzahasználat, íráselemek előkészítése

Pillpintu.hu
2021.04.12 17:17
Helyes ceruzafogás és ceruzahasználat, íráselemek előkészítése

Igen fontos téma, mégis kevés szó esik róla. A gyermeke 60%-a helytelen ceruzafogással kezdi meg az iskolát. Sajnos, az esetek túlnyomó részében a helytelenül rögzült ceruzafogást már nem is lehet eredményesen és tartósan javítani.

Igen fontos téma, mégis kevés szó esik róla. A gyermeke 60%-a helytelen ceruzafogással kezdi meg az iskolát. Sajnos, az esetek túlnyomó részében a helytelenül rögzült ceruzafogást már nem is lehet eredményesen és tartósan javítani. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinknek a koruknak megfelelő eszközöket és technikát biztosítsuk, közvetítsük. Cikkünkben a ceruzafogással és írással kapcsolatos fontos tudnivalókat szedtük össze nektek.

A gyermekeknél a kéztőcsontosodás körülbelül 7-8 éves korra fejeződik be, ezért eddig a korig fokozottan ügyelni kell a megfelelő íróeszköz megválasztására. A tervek szerint a jövőben a Nemzeti alaptanterv magába fogja foglalni, hogy írást az első osztályosoknak csak fél év után szabad tanítani, az előbb említett okok miatt. De kanyarodjunk vissza az íróeszközökhöz!

Milyen ceruzát válasszak?

Az óvodát megelőző évek és az óvodás időszak alatt ajánlott a minél vastagabb, marokra fogható ceruza, zsírkréta, filc, kréta használata. Jó választások lehetnek például a vastag, háromszög alakú színes ceruzák (pl. Trilino, Stabilo, Faber-Castell).

A Faber-Castell ceruzák az iskolát kezdő gyermekek számára is ajánlottak. A cég nem csak háromszög alakú színes ceruzákat, hanem grafitceruzákat is készít. Sőt, most már a háromszög alakú grafitceruzákból vastag változat is beszerezhető. Igaz, nem a legolcsóbb választás, azonban a gyermekek kezeinek egészséges fejlődésér tekintve kétségkívül ezek a legjobb ceruzák.

Rajzolás jellemzői

Már óvodás kor előtt megszületnek a gyermekek első alkotásai. Ezekre jellemző, hogy nem a konkrét ábrázolás nyújtja a rajzolás élményét, hanem a nyomhagyás öröme, a funkcióöröm. Ezt firkakorszaknak nevezzük. Ebben a korban a gyermekek az íróeszközöket marokfogással használják. Ekkoriban a mozdulatok még vállból indulnak, ezért lehet, hogy görcsösek, merevek, a vonalak pedig elnagyoltak.

Ezt követően, a gyermekek korával párhuzamosan a rajzok egyre részletesebbek, precízebbek, konkrétabbak és felismerhetőbbek lesznek. Ekkor már meg tudják nevezni a gyermekek, hogy mit rajzoltak. Ilyenkor már fontos ösztönöznünk a gyermekeket a helyes ceruzafogásra és javítani az esetleges hibákat. A váll szerepét átveszi a kézfej és az ujjak. A könyök és a csukló mozgása finomodik. Az óvodás kor végére a gyermekek elérnek a valódi ábrázolás szakaszáig. A rajzolás fejlődéséhez szükséges a finommotorika fejlődése, illetve a kognitív, gondolkodási folyamatokban való érés is.

A helyes írásszokások kialakítása

A kezesség általában az óvodás évek alatt határozottan kialakul. A helyes ceruzafogás a lateralitás (oldaldominancia - kezesség) alapján eltérő.

Általános, mindkét esetben jellemző

 • 3 ujjal fogva a ceruzát
 • Ceruza hegyétől 2,5-3 cm-re fogva
 • Mindkét kéz legyen fent az asztalon, nem író kéz – lapfogás, író kéz – írás, rajzolás
 • Szabad könyökmozgás biztosítása
 • Teljes talp a talajon
 • Hát szinte teljesen egyenes
 • Teljes fenék a széken
 • Számtávolság körülbelül 30 cm

Jobb

 • Középső ujj támasza alulról a ceruzát
 • Mutató és hüvelykujj egymással szembe támasszanak
 • A lap teljesen egyenesen álljon

Bal

 • 3 féle írásmódot különböztetünk meg balkezesek esetén:
  1. Alul tartás – ahogy a megnevezés is elárulja, mikor a ceruzát alulról fordítja a lapra a gyermek. Ennek előnye, hogy jól látja, amit rajzol, ír, azonban a csukló kifordult helyzetben van, igen fárasztó a kéz számára.
  2. Horgas tartás – Felülről ír a gyermek. Ennek a módnak azonosak az előnyei és a hátrányai az előzővel.
  3. Toló tartás – Ez a mód a kézizomzatnak legkényelmesebb, azonban hátránya a maszatolás, mivel a kéz elkeni a már leírt szöveget.
 • A bal kezeseknél nem várható el az egyenes papírlap, az enyhén jobbra dőlő lap javasolt számukra.
 • Bal kezes gyermek az óvodában, iskolában a megvilágításhoz közelebb üljön

Betűelemek rajzolása

Ahogy sokszor hallhatjuk, az óvoda feladatai közé nem tartozik a betűírás tanítása. Nem is lenne helyén való, hisz az óvodapedagógusok nem tanulják az írástanítás módszertanát. Ez az otthoni írástanításra egyasránt igaz. Az iskolában helyes módszertannal, a gyermekeknek megfelelő technikával tanítják az írást.

Azonban a betűelemek rajzolása nem egyenlő az írás tanítással. Nagy segítség a gyermekek és a tanítók számára egyaránt. Jó, ha ezt már óvodás korban elkezdjük, akár az intézmény keretein belül, mint pedagógus, akár otthon a gyermekünkkel. Nagycsoportos korban ajánlott a betűelemek vázolásának megkezdése.

Betűelemek:

Betűelemek

Hogyan taníthatjuk az betűelemeket?

Vegyük például a horogvonalat, ezen keresztül mutatjuk most be a tanítás folyamatát.

 1. Próbáljuk ki, hogy mekkora utat tud bejárni az egész karunk a levegőben, vállból indított mozdulattal. Ezután szintén ekkora mozdulattal, lendületesen írjuk le a horogvonalat.
 2. Ezután támasszuk meg könyökünket, ezt az utat is járja be a kezünk, ezután írjuk le a horogvonalat a levegőbe.
 3. Ugyan ezt ismételjük meg úgy, hogy csak a csuklót támasszuk alá, csak ez mozog. Ismét írjuk le a horogvonalat.
 4. Végül csak a mutatóujjunk mozogjon, ezzel is írjuk le a horogvonalat.
 5. Miután a levegőben a nagytól a kicsi felé haladva leírtuk, megpróbálhatjuk síkon is. Egy üres felületen, például asztalon az ujjunkkal írjuk le a horogvonalat, szintén a nagytól haladva a kicsi felé, lendületes mozdulatokkal.
 6. Ezt követően előre megrajzolt/kinyomtatott horogvonalat rajzoltassunk át a gyermekkel. Fontos, hogy hangsúlyozzuk neki a lendületességet. Ne görcsösen, lassan követve rajzolja át a vonalat, hanem dinamikusan, így lendületes lesz később a gyermek írása.

Ezeket a betűelemeket sokféle módon tudjuk gyakorolni, például homokba, lisztbe írva vagy zseníliából meghajtogatva. Szintén jó módszer lehet, ha érdes felületű anyagból (pl. dörzspapír) kivágjuk az elemeket, a gyermek pedig az ujjaival kitapogathatja. Hasonló, ha szigetelőszalagból leragasztjuk a talajra a betűelemeket, és mezítláb lesétálják a gyermekek az alakzatokat.