Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Fogmosás: Mikortól? Mivel? Hogyan?

Pillpintu.hu
2021.04.14 11:59
Fogmosás: Mikortól? Mivel? Hogyan?

A fogápolási és szájhigiéniás szokások kialakítását tanácsos minél előbb, már jóval az első fogak kibújása előtt elkezdeni. Az első fogacskák általában 4-6 hónapos kor körül nőnek ki, azonban ez egyénenként eltérő lehet. Vannak babák, akiknek már 2-3 hónaposan, másoknak pedig csak 7-12 hónaposan jelennek meg az első fogai. A fogzás időszakában fontos, hogy a baba sokat rágjon.

A fogápolási és szájhigiéniás szokások kialakítását tanácsos minél előbb, már jóval az első fogak kibújása előtt elkezdeni.

Az első fogacskák általában 4-6 hónapos kor körül nőnek ki, azonban ez egyénenként eltérő lehet. Vannak babák, akiknek már 2-3 hónaposan, másoknak pedig csak 7-12 hónaposan jelennek meg az első fogai.

A fogzás időszakában fontos, hogy a baba sokat rágjon. Erre még a darabos ételek fogyasztása előtt kiválóak lehetnek a különböző, fogzást könnyítő rágókák, hűsítő rágókák, melyek a fájdalmat is enyhítik és segítenek a fogaknak, hogy azok utat törhessenek maguknak.

Mit tehetünk az egészséges fogak érdekében?

Már akkor érdemes a baba száját tisztítani, mikor még a fogacskái nem bújtak ki. Ez megalapozza a szájápolási szokásokat, illetve segíti a fogak egészséges fejlődését. Ezt akár egy finom anyagú, mosható pelenkával is megtehetjük úgy, hogy a baba ínyeit áttöröljük vele minden nap. Emellett kaphatók direkt erre a célra készített fogápoló termékek. 

A kibújó fogakat már a kezdetektől fogva érdemes tisztítani. A fogat kibújtát követően, továbbra is megfelelő, ha naponta áttöröljük a fogacskákat egy textilpelenkával.

Emellett beszerezhetünk különböző, ujjra húzható fogdörzsölőket is. Ezek szilikonból készülnek és általában egyik feléni finom, szilikon sörték vannak, másik felén pedig kiálló dudorok. Az ilyen „fogkefék” tisztítják a fogakat és enyhítik a fogzási fájdalmat.

Az ilyen típusú fogdörzsölőkből a NUK forgalmaz olyat is, melyhez speciális fogkrém is tartozik. A NUK baba fogkrém fluormentes. Cukrot és édesítőszert nem tartalmaz. Megfelelő védelmet nyújt a szájbaktériumok ellen. Természetesen védi az ínyt és a fogakat.

Később (körülbelül 1 éves kortól) ezeket a fogkeféket leválthatjuk valódi sörtés, gyermekek számára készült fogkefékre. Fogkefe választáskor vegyük figyelembe a biztonságot és a praktikus kialakítást! Beszerezhetünk biztonságigyűrűvel ellátott fogkeféket, ezeket a gyermekek önállóan is biztonságosan használhatják. A gyűrű megakadályozza, hogy a fogkefe túl mélyre szaladjon.

Gyermekünk fogainak egészségéért a fogmosáson kívül a cukros ételekre is oda kell figyelnünk. Kerüljük a sok, mesterségesen hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, italokat. Az édes üdítők helyett adjunk a gyermeknek vizet, cukrozatlan teát vagy házi gyümölcslevet. Különösen fontos, hogy lefekvés előtt már ne fogyasszon a gyermek cukros italt. A különböző édességek is sok cukrot tartalmaznak, ezért ezek fogyasztását igyekezzünk redukálni és inkább zöldségekkel, gyümölcsökkel kiváltani azokat.

Törekedjünk arra, hogy minden főétkezés után (de reggel és este mindenképpen) megmossuk, vagy a gyermek megmossa saját fogát. A rendszeres fogmosásra ösztönözheti a gyermeket, ha látja, hogy mi is gondot fordítunk a fogápolásra, szájhigiéniára, fogmosásra. Jó megoldás lehet a közös fogmosás. Fontos, hogy a fogmosás ne egy kötelező, rossz dolog legyen, hanem egy közösen végzett, pozitív cselekvés. Akár valamilyen aranyos, fogmosós mondóka kíséretében is végezhetjük a fogmosást, melyet csak a fogmosások alkalmával mondunk el a gyermeknek.

 

Itt a kefe, itt a krém,
Gyere ide Kicsikém,
Húzzad szépen jobbra balra,
Szépen körözz, erre-arra,
Ne siess, légy alapos,
A fogkrém legyen jó habos!
Fent ügyesen, kívül belül,
Alul is mosd, az idő repül,
De még nincsen vége ám,
Mosd még tovább Kisbabám!
Kergesd el a manócskákat,
Kik megrágnák fogacskádat,
Seperd őket ki a szádból,
Szaladjanak tőled távol.
Hess Manócskák, hess hess hess,
A fogmosásnak vége lesz,
Hagy lássam csak,
Ügyes voltál,
Egy puszi a jutalom!

 

Kívül körkörösen, csir-burr-burr,
Belül kisöpröm, huss-huss-huss,
Kívül tiszta, belül szép,
Ahol rágok, ott kell még.
Határozottan, de nem erősen,
A fognyüvőket le is győztem!

 

Tükör előtt állok mélán,
Felkészülök csendben, némán.
Sorakozik már a sereg,
A fogkefém hadba ered.
Fogkefe hadvezér, előre!
Lássuk hát mi lesz belőle!
Sörtekatonák, szuronyt ránts!
Az ellenségre mérj csapást!
Minden baci pucol(ódik),
Zsörtölődik, morgolódik,
Kilakoltatják őket lám,
Fogam közül, mint a villám.
Kell még egy kis fogpaszta,
Ennek lesz igazi haszna.
Végső győzelmet aratunk,
A dobogón mi maradunk.
Fognyűvőmanó, nesze hát,
Elvesztetted ezt a csatát.
Bezárva, fogkrém-golyóban,
Raboskodj a lefolyóban.