Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Cumi: forma? anyag?

Pillpintu.hu
2021.04.13 09:42
Cumi: forma? anyag?

A legtöbb szülő megtapasztalja, hogy igazi megváltó tud lenni olykor a cumi, mikor a baba minden próbálkozásunk ellenére sem nyugszik meg. Szerencsére a mai, minőségi, márkás cumik már különös odafigyeléssel készülnek, fogorvos valamint fogszabályzó szakemberek bevonásával.

Mint már sokat hallhattunk, olvashattunk róla, a cumihasználatról igencsak megoszlanak a vélemények. Mint sok más dolog a környezetünkben, a cumik kialakítása is folyamatosan fejlődik és tökéletesedik, annak érdekében, hogy a babák szájpadlása, fogai megfelelően fejlődjenek cumizás mellett is. Természetesen tény, hogy a legegészségesebb az, ha gyermekeink mellőzik a cumit, de jó hír, hogy megfelelő odafigyeléssel és időben abbahagyással (3 éves kor előtt) kiküszöbölhetők a problémák.

A legtöbb szülő megtapasztalja, hogy igazi megváltó tud lenni olykor a cumi, mikor a baba minden próbálkozásunk ellenére sem nyugszik meg. Szerencsére a mai, minőségi, márkás cumik már különös odafigyeléssel készülnek, fogorvos és fogszabályzó szakemberek bevonásával. A gyártók fokozottan ügyelnek a cumik és a cumipajzsok kialakítására, alakjára és anyagára.

Mit kell tudnunk a cumik anyagáról?

A cumik általában szilikonból vagy latexből készülnek. Manapság a szilikon cumik jóval népszerűbbek latex társaikkal szemben. De mégis mit érdemes tudni róluk?

Szilikon:

Előny:

  • Kevésbé allergén
  • Időtálló
  • Higiénikusabb, könnyebben tisztítható
  • Jobban ellenáll a fogzási időszaknak

Hátrány:

  • Keményebb, merevebb anyagú, mint a latex cumik, ezt hátrányként róhatjuk fel, mivel kevésbé természetes hatású. Azonban hozzá kell tenni, hogy a gyártók folyamatosan törekednek a fejlesztésre, ebből kifolyólag manapság már hozzájuthatunk igazán puha és természetes hatású szilikon cumikhoz is. (Pl.: MAM)

Latex:

Előny:

  • Természetes hatású, puha, így előnyösebb a fogaknak
  • Hamarabb felmelegszik
  • Újszülöttek könnyebben elfogadják az anyamellhez hasonló érzés miatt

Hátrány:

  • Allergiás reakciókat válthat ki a latexra érzékeny babáknál, illetve hosszas használat esetén

Mit kell tudnunk a cumik formájáról?

A cumik esetében két formával találkozhatunk: ortodontikus (fogszabályozós) és cseresznye alakú cumival.

A fogszabályozós cumi, mint ahogy ez nevéből is kiderül, speciálisan a babák szájpadlásának, fogacskáinak és ínyének fejlődéséhez tervezett, támogatja azok egészséges fejlődést. Ezek a cumik alapvetően lapítottak, ezen belül lehetnek szimmetrikusak (Avent, MAM), vagy egyik oldalon „csapottak” (NUK).

Szimmetrikus"Csapott"

 

A fogorvosok nem ajánlják a cseresznye alakú cumit. Ez a típus gömb alakú és így is végződik, ez kifejezetten nem előnyös a babák szájpadlásának és állkapcsának fejlődése szempontjából. (Ezt a típusú cumit így webáruházunkban sem találjátok.)

Cseresznye

Milyen méretet válasszunk?

A cumikat különböző méretekben lehet beszerezni. A méreteket hónapokban adják meg, pl.: 0-6 hónap, 6+ hónap stb., de lehet kapni, egészen újszülöttek számára kifejlesztett darabokat is. Fontos, hogy a babánk korának megfelelő méretet válasszuk, hisz ez igazodik legjobban a szája, fogai, ínye, álkapcsa fejlődéséhez.

Milyen az ideális cumipajzs?

A cumipajzs vastagsága attól (is) függ, hogy a cumit nappalra vagy éjaszkára javasolják. Az altató cumik cumipajzsa általában vékonyabb, annak érdekében, hogy ne zavarja a babát alvás közben.

Emellett fontos odafigyelnünk arra, hogy olyan cumi válasszunk, melynek pajzsa lyukacsos, így a nyál kevésbé marad a cumipajzs alatt és kisebb az esélye az ebből fakadó irritációnak. Vannak cumik, melynek cumipajzsán nem lyukacskák vagy vágások vannak, hanem dudorok, melyek szintén a szellőzést segítik elő.