Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Babaúszás jótékony hatása a mozgás- és idegrendszeri fejlődésre

Pillpintu.hu
2019.06.17 20:03
Babaúszás jótékony hatása a mozgás- és idegrendszeri fejlődésre

Sokat hallhattunk már a babaúszásról, szinte minden szülőhöz eljut egy-egy elcsípett kis információ a témával kapcsolatosan. Cikkünkben összeszedjük a babaúszás jótékony hatásait a baba idegrendszeri,- mozgás- és agyi fejlődésének tekintetében.

Sokat hallhattunk már a babaúszásról, szinte minden szülőhöz eljut egy-egy elcsípett kis információ a témával kapcsolatosan. Cikkünkben összeszedjük a babaúszás jótékony hatásait a baba idegrendszeri,- mozgás- és agyi fejlődésének tekintetében. 

A vízben való mozgás a víz felhajtó erejének és ellenállásának köszönhetően sokban eltér a szárazföldi mozgástól. A vízben az izmok lazábbak, a különböző mozgások elvégzése könnyebb. Bizonyos mozgásszervi problémákra vagy izmok nem megfelelő fejlődésére is kifejezetten ajánlott a babaúszás, mivel azokat a gyakorlatokat, melyek a szárazföldön kellemetlenek, esetleg fájdalmasak lehetnek, a vízben fájdalommentesen elvégezhetők, a babák izomzatát pedig remekül erősítik. 

A babaúszás kezdetén még nem konkrét úszást oktatnak a gyermekeknek, leginkább ismerkednek a vízzel, egyszerű mozgásokat végeznek. A babáknál alapvetően is beindul egy ösztönös mozgás a vízben, erre építkeznek a további feladatok, melyek sokszínűen és alaposan átmozgatják a babák izomzatát. Babaúszás során a babák olyan izmaikat is megdolgoztatják, melyeket a szárazföldön akkor még képtelenek, ebből kifolyólag a mozgás- és izomfejlesztésre az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma. Mindezek mellett a babákra a vízben való mozgás nyugtatóan hatást is gyakorol.

De miért is fontos a mozgásfejlesztés?

A mozgás, a kognitív (agyi) folyamatok és az idegrendszeri fejlődés szoros összefüggésben állnak. A felsoroltak mindegyike hatással van a többire.

Mozgásfejlődés


A mozgásfejlődés és az agyi érés kölcsönhatásban áll egymással, mozgásfejlődési problémák jelzik az idegrendszer működésének problémáit is, és fordítva. A mozgásfejlődési problémák kognitív funkciókra kivetített hatása jelentkezhet például a beszédfejlődés lemaradásában, figyelemzavarban, szociális-és viselkedésbeli nehézségekben vagy tanulási problémák formájában. A mozgásfejlesztés támogatja a szenzomotoros integrációt, mely ezen funkciók összehangolt és kiegyensúlyozott működését jelenti. 

 

Tehát az egészséges fejlődést nagyban elősegíthetik a különböző mozgások, mivel mozgás közben a kicsi agyi- és idegrendszeri funkciói is aktívan működnek. A babaúszás ezen felül kifejezetten ajánlott lehet az izomzatra gyakorolt pozitív hatása miatt. 

A babaúszás elkezdése előtt fontos az általunk kiválasztott helyszínen tájékozódni. Az elkezdéshez ajánlott kort az adott helyszín és annak adottságai határozzák meg. Van, ahol már 2 hónapos kortól, máshol pedig 6 hónapos kortól várják a babákat.