Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra egy későbbi időpontban.
Blog

Jól FESTŐ kreatív ötletek a nyárra

Pillpintu.hu
2021.04.08 09:18
Jól FESTŐ kreatív ötletek a nyárra

Végre megérkezett a jó idő! Hangolódjunk dekorációinkkal is a nyárra! Íme néhány kreatív ötlet, melyet ovisaitokkal könnyedén elkészíthettek.

1. Ujjal festés

 

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire kézenfekvő eszközt tartunk magunknál a festéshez. Szó szerint kézenfekvőt, nem mást, mint az ujjainkat! A gyermekek zöme imád mindent, amit fogdoshat, kenegethet, nyomot hagyhat vele. Az ujjal való festés során ezek mind megvalósulnak, emellett a gyermek megtapasztalja azt is, hogy eszköz nélkül is képes alkotni. Az általunk illusztrált két ötlet igazán látványos lehet, persze egy kis kreativitással bármit meg tudunk festeni ujjaink segítségével, például virágot, szőlőfürtöt, málnát, kukacot stb.

Ezekhez az ötletekhez nincs másra szükségünk, csak némi színes festékre és papírlapra, amit helyettesíthetünk fával, kartonnal vagy textillel (és bármi mással, amit nem sajnálunk). Tanácsos előre odakészíteni egy nedves törölközőt, melybe a gyermek megtörölheti kezét, illetve jól tisztítható felületen végezni a festést.

2. Cserépfestés

Cserepeket elő! Az egyszínű, unalmas virágcserepeket könnyedén nyárias üdeségűvé varázsolhatunk egy kis festékkel. Az általunk bemutatott dinnyés ötlet viszonylag könnyen kivitelezhető, mégis igen látványos. Természetesen ennél az ötletnél is csak képzeletünk (és kézügyességünk) szab határt a különböző variációknak.

Szükségünk lesz a kivitelezéshez egy cserépre, színes festékre, ecsetre, esetleg filcre.

3. Festés buborékfóliával

Ha megérkezik egy csomagunk, sokszor előfordul, hogy buborékfóliát találunk benne. Ezek a kis fóliák azonban nem csak a pukkasztgatásra jók. Mielőtt kukába dobnánk őket, próbáljuk meg más módú felhasználásukat! Hagy mutassunk be egy alternatívát, melyre talán eddig nem is gondoltál. Ha a fólia domború felét befestjük jellegzetes lenyomatot hagyhatunk vele. Ezekből készíthetünk különböző festményeket, például fát, vagy virágot ábrázolókat.

4. Kavics festés

Kertünk virágágyásait, vagy az erkélyen pompázó cserepes virágokat könnyedén feldobhatjuk egy egyszerű, kézzel készült dekorációval. Gyűjtsünk formás köveket a gyermekekkel közösen. Ha megvannak a kövek, kezdődhet a festés. Így duplán élvezetes a gyermekek számára a közös dekoráció. A kavicsokra tetszőleges mintákat festhetünk. Lehetnek különböző rovarok, érzelmeket kifejező arcok, szörnyecskék vagy bármi más, amihez kedvünk van. Pár óra száradás után, már mehetnek is a szép kavicsok a virágok mellé.;

A kavicsokat először tisztítsuk meg, majd akril vagy temperafesték használatával vigyük fel rá a kívánt mintát. A vékony vonalakat alkoholos filccel is megrajzolhatjuk. Fontos, hogy a tartósság érdekében védőlakkal kezeljük a kavics felületét.

5. Virág festés PET palackkal

Igazán könnyen, látványos dekorációt készíthetünk néhány PET palack, papírlap és színes festék segítségével. A palack "talpát" finoman mártsuk a festékbe és már készülhet is a lenyomat. Ezzel a technikával leginkább különböző színű virágokat tudunk festeni. Festhetünk, rajzolhatunk már előre szárat a virágnak, vagy faágat ha épp egy virágzó fát szeretnénk megalkotni.
(Miután végeztünk, a PET palackokat a számukra kijelölt, szelektív gyűjtőhelyen dobjuk ki!)

6. "Elviteles" habdoboz nyomda

Sokszor összefuthatunk habdobozokkal. Ételek házhozszállítása esetén szinte biztos, hogy az ételünk ilyen dobozban fog érkezni, mely nem mellesleg jelentősen környezetszennyező hatású! Ha már egy ilyen doboz birtokában vagyunk, legalább ne dobjuk ki egyből, próbáljunk meg más perspektívából tekinteni rá. Ezen ötletünk alternatívát kínál a habdobozok újrahasznosításához. Egyszerű golyóstollal rajzoljunk fel a dobozra bármilyen nekünk tetsző mintát. Lehetőleg ne legyen túl aprólékos, mert később nem biztos, hogy jól fog mutatni. A felrajzolt minta vonalait erősítsük meg, minél vastagabb és mélyebb vonalakra törekedjünk. Ha ez megvan, egy hengerrel egyenletesen és finoman fessük le a doboz felületét és máris elkészült a nyomdánk! Próbáljuk ki egy nyomdázásra alkalmas felületen (papír, textil stb.)

7. Tulipán nyomdázás villával

Ehhez az ötlethez elsősorban papírlapra, festékre és egy villára lesz szükségünk, mely lehet műanyag és fém villa is. Mi a fém villát javasoljuk, mivel ezt elmosás után még sok-sok évig tudjuk a használni, a műanyag pedig csak a szemetesben végezné, emellett a fém villa hátulja sima, így egyszerűbb vele szép végeredményt elérni. A kivitelezéshez mártsuk a villa hátulját festékbe, majd készítsünk vele lenyomatot a papírra (vagy textilre, kartonra stb.)! Megrajzolhatunk előre a tulipánjainknak szárat, levelet, vagy akár egy vázát is.

Jó kreatívkodást kívánunk! :)

 

Képek forrás: Pinterest